گفتگوی عرفا با ابلیس
پایان نامه
- وزارت علوم، تحقیقات و فناوری - دانشگاه قم
- نویسنده مریم افرافر
- استاد راهنما لیلا پژوهنده علیرضا حجازی
- تعداد صفحات: ۱۵ صفحه ی اول
- سال انتشار 1388
چکیده
بررسی ابلیس، تصویرها، نمودها، جایگاه و ویژگی هایش، در حوزه ی ادیان و با تأکید بر قرآن و نیز نزد عرفا و تعامل و گفتگوی او با عارفان در برخی از متون عرفانی مسائلی است که در این رساله بدان پرداخته شده است. غرض از این تحقیق، بدست دادن چشم انداز تازه ای از ابلیس است، زیرا شیطان در ادب عرفانی جایگاه ویژه ی داشته و نظریات ظاهراً متناقضی پیرامونش وجود دارد. از آن جا که حضور ابلیس در ادبیات عرفانی پررنگ است و دفاعیات نسبتاً گسترده ای از او صورت گرفته، این پژوهش می تواند جایگاه درخشان ابلیس و تأثیرگذاری او بر متون عرفانی را روشن تر کند، و نیز تجارب عرفانی، تعامل عرفا با وی، زمان و مکان گفتگوها، تصویر ابلیس، قدرت و ضعف او و نیز عناصر داستان در این مناظرات را بهتر تبیین نماید.روش تحقیق، کتابخانه ای می باشد که، پس از شناسایی منابع معتبر در ارتباط با موضوع، فیش برداری و سپس تحلیل و تألیف گشته است. نتیجه ی بدست آمده نشان می دهد که، برخی از عرفا با ابلیس مناظراتی داشته اند، و بسیاری از گفتگوها در زمانِ بی زمانی و در مکانِ بی مکانی صورت گرفته است. زبان مناظرات ساده و خالی از صور خیال اما، آهنگین و زیبا و بارعایت کامل اصول نحوی می باشد. برخی از این مناظرات شبیه حکایات قدیمی است؛ عناصر داستان در آن ها قوی نیست زیرا هدف نویسنده داستان پردازی، آن هم به شیوه ی امروزی نبوده است.
منابع مشابه
گفتوگوی عرفا و ابلیس
این مقاله به گفتوگوی عارفان با ابلیس پرداخته است. درمجموع سیو هشت1 گفتوگو از متون ادبیات عرفانی انتخاب شده که آنها را از جهات گوناگون همچون تصویر ابلیس، زمان و مکان، جملات، آغازکنندة سخن، یکطرفه یا دوطرفه بودن گفتوگوها در دیدار با ابلیس، آشنابودن او برای عارفان، عناصر داستان و مانند آن بررسی کردهایم. نتیجة چند مورد بهصورت آماری داده شده است.
متن کاملگفت وگوی عرفا و ابلیس
این مقاله به گفت وگوی عارفان با ابلیس پرداخته است. در مجموع سی و هشت1 گفت وگو از متون ادبیات عرفانی انتخاب شده که آن ها را از جهات گوناگون همچون تصویر ابلیس، زمان و مکان، جملات، آغازکنندة سخن ، یک طرفه یا دوطرفه بودن گفت وگوها در دیدار با ابلیس، آشنابودن او برای عارفان، عناصر داستان و مانند آن بررسی کرده ایم. نتیجة چند مورد به صورت آماری داده شده است.
متن کاملمولانا و ابلیس امیدوار
ناامیدی از بخشایش خداوندی از بنیانیترین ویژگیهای شخصیت ابلیس است که از دیرباز بر آن انگشت گذاشتهاند. در مثنوی و غزلیات شمس ابلیس همان شخصیت رانده، لعین و ناامید است، اما مولانا در لحظههایی ویژه سرور مهجوران را در چشمانداز امید جای میدهد و داستان آفرینش را از زاویهای دیگر مینگرد. این چشمانداز با سنت دفاع از ابلیس در فرهنگ عرفانی ما پیوند میگیرد؛ سنتی که خود خلافآمد رویکرد سنت عرف...
متن کاملنگاه عرفا به مرگ
مرگ در نگاه عرفا به دو گونه کلی، یعنی مرگ اضطراری و مرگ ارادی تقسیم میشود، برای رسیدن به مقام مرگ ارادی، نخست باید مرگ را شناخت و برای شناخت مرگ باید فلسفه آفرینش درک شود، به همین دلیل نگاهِ درست به زندگی، به دنبال زندگیِ درست به دست می آید، و در نتیجه مرگ زیبا و درست را نیز در پی خواهد داشت، بر همین مبنا، همانگونه که زندگی زیباست، مرگ نیز زیباست چرا که دروازه آن جهانی است و آن جهان موعد دیدار ...
متن کاملمنابع من
با ذخیره ی این منبع در منابع من، دسترسی به آن را برای استفاده های بعدی آسان تر کنید
ذخیره در منابع من قبلا به منابع من ذحیره شده{@ msg_add @}
نوع سند: پایان نامه
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری - دانشگاه قم
کلمات کلیدی
میزبانی شده توسط پلتفرم ابری doprax.com
copyright © 2015-2023